Zwitserland kiest voor strengere regulering kansspelsector

In Zwitserland werd zondag een hervorming goedgekeurd van de kansspelregulering. Bij een referendum over de nieuwe federale wet op de kansspelen, stemde een overgrote meerderheid van de Zwitsers (73%) vóór de hervorming, die beschouwd wordt als één van de strengste in Europa. Bij de opmaak van deze nieuwe hervorming werd heel wat inspiratie gehaald bij het Belgische model, dat reeds lange tijd gefocust is op sterke bescherming van de speler.

Belgisch model als voorbeeld binnen Europa

De Zwitsers konden dit weekend naar de stembus om hun mening te geven over de nieuwe federale wet op kansspelen. Met overgrote meerderheid stemden ze voor deze hervorming, die terecht bestempeld wordt als één van de strengste binnen Europa. Dit nieuwe regulerende kader lijkt sterk op het Belgische systeem.

Kanalisatie en consumentenbescherming als topprioriteiten

Dat de Zwitsers de mosterd in België kwamen halen, hoeft niet te verbazen. Het Belgische regulerende kader voor kansspelen geldt sinds jaren als voorbeeld binnen Europa. Met een kanalisatiegraad van meer dan 80%, wordt de overgrote meerderheid van de spelers richting legale en gecontroleerde aanbieders gekanaliseerd, waar ze een sterke consumentenbescherming genieten.

De Belgische vereniging voor private kansspeloperatoren (BAGO) wil benadrukken dat de hoge kanalisatiegraad en de bijbehorende consumentenbescherming niet onaantastbaar zijn. De Belgische wetgever moet rekening blijven houden met de competitiviteit van de legale operatoren ten opzichte van de illegale markt. Volgens de leden van BAGO blijven kanalisatie en consumentenbescherming dan ook prioriteit nummer één bij elke kansspelhervorming.