Coronavirus: de private kansspelsector stelt 6 richtlijnen op voor verantwoordelijke reclame

Belgische en Europese kansspelverenigingen roepen operatoren op om online kansspelen veilig en verantwoord te houden tijdens afzonderingsperiode

Naar aanleiding van de huidige COVID-19 pandemie, hebben de Belgische beroepsvereniging van private kansspeloperatoren (BAGO) en haar Europese tegenhanger, EGBA, 6 richtlijnen voor veilige kansspelen en verantwoordelijke reclame uitgevaardigd.

In de groeiende internationale impact van het coronavirus (COVID-19), de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de inwoners van het grootste belang.

In de huidige context is het meer dan ooit noodzakelijk dat bedrijven op verantwoordelijke wijze handelen. Ook online kansspeloperatoren. Ze moeten verzekeren dat burgers die deelnemen aan online kansspelen, dit op een legale, veilige en gecontroleerde manier kunnen doen.

In een gezamenlijke communicatie, roepen BAGO en EGBA de kansspeloperatoren op om volgende richtlijnen na te leven:

  1. Reclame zal niet verwijzen naar het coronavirus, noch naar de verklaringen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) m.b.t. het coronavirus of enige andere ontwikkeling n.a.v. deze ziekte.
  2. Reclame omschrijft online kansspelen niet als een oplossing voor sociale, persoonlijke en financiële problemen en nodigt spelers niet uit om aan online kansspelen deel te nemen als een oplossing tegen verveling.
  3. Elke reclame en website verwijst naar de leeftijdslimieten, de bevoegde nationale hulplijnen voor problematisch spelgedrag en de nationale zelf-uitsluitingsregisters.
  4. Spelers worden van nabij gevolgd om problematisch spelgedrag op te sporen en dit conform de regels met betrekking tot de privacy (zoals bijvoorbeeld GDPR). De operatoren treden indien nodig op.
  5. De “Ken Uw Klant” (KYC) maatregelen worden rigoureus toegepast op websites, zodat de identiteit van elke nieuwe speler wordt gecontroleerd en minderjarigen worden geweerd.
  6. De hulpmiddelen voor verantwoord spel, zoals bijvoorbeeld stortingslimieten en systemen voor zelfuitsluiting, worden actief gepromoot en zijn beschikbaar op alle kansspelwebsites.

De leden van BAGO, de beroepsvereniging van private kansspeloperatoren in België, geven aan dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en ten volle samenwerken met de overheden in de strijd tegen het coronavirus. Alle fysieke vestigingen waar kansspelen worden georganiseerd (casino’s, speelhallen, wedkantoren, drankgelegenheden met kansspelen) blijven dan ook tot nader order gesloten.