Verontrustend: Helft van jonge mannen (18-21) gokt op illegale sites

Verontrustend: Helft van jonge mannen (18-21) gokt op illegale sites

    • Persbericht

  • 20/11/2024

Uit recent onderzoek van de erkende kansspeloperatoren in België, dat werd uitgevoerd vlak voor het verbod op deelname aan kansspelen voor personen onder de 21 jaar, blijkt dat bijna de helft van de mannen tussen 18 en 21 jaar toen reeds actief was op illegale sites. Dit is bijzonder zorgwekkend. Nog vóór de verhoging van de leeftijdslimiet zat bijna de helft al in het illegale circuit.

Sinds 1 september 2024 mogen jongeren onder de 21 jaar niet langer deelnemen aan online kansspelen. BAGO, de federatie van de vergunde Belgische kansspeloperatoren, was al langer vragende partij voor deze leeftijdslimiet en waarschuwde eerder al voor de gevaren van de ontspoorde illegale gokmarkt. Uit een studie, uitgevoerd in opdracht van de sectorfederatie, blijkt nu dat net voor de inwerkingtreding van het verbod meer dan de helft van de ondervraagde jonge mannen tussen 18 en 21 jaar reeds actief was op illegale goksites.

“Dit is bijzonder zorgwekkend. Jongeren onder de 21 mogen terecht niet meer spelen bij vergunde operatoren. Maar nog vóór het verbod zat bijna de helft al in het illegale circuit. Dit bewijst dat illegale websites een groot maatschappelijk probleem vormen. Omdat erkende aanbieders strikte leeftijdscontroles hanteren en sterk inzetten op spelersbescherming, zoeken jongeren hun toevlucht tot illegale sites. Het is van groot belang dat de aanpak van illegale gokwebsites wordt verscherpt om deze ontwikkeling te stoppen,” zegt Tom De Clercq, voorzitter van BAGO.

Illegale brands top of mind bij jongeren

Wanneer gevraagd werd naar het eerste merk dat in hen opkomt bij online gokken, noemde 29% van de mannen tussen 18 en 21 jaar een illegale goksite. Ter vergelijking: in de algemene spelerspopulatie was dit slechts 4%. Wanneer men doorvraagt om andere merken te noemen stijgt dit naar 59%. Wanneer men hen vervolgens een lijst presenteert met merken herkent maar liefst 85% van de jongeren een goksite die geen licentie heeft, tegenover 15% voor de vergunde operatoren. Van de jongere spelers op illegale goksites gaf 31% aan dat ze via sociale media bij zo’n illegale operator zijn terechtgekomen en 26% via sportsponsoring.

“De hoge herkenbaarheid van illegale kansspeloperatoren onder jonge mannen tussen 18 en 21 jaar komt voornamelijk door de wervende kracht van sociale media. Je moet maar je sociale media app openen en je wordt overstelpt door advertenties van illegale goksites. Deze niet-vergunde gokmerken zijn dominant aanwezig op deze kanalen die vooral populair zijn onder jongeren,” merkt BAGO ondervoorzitter Emmanuel Mewissen op. 

Illegale gokwebsites bijzonder risicovol

Niet-gereguleerde goksites bieden geen enkele bescherming voor spelers, in tegenstelling tot de Belgische vergunde operatoren die streng gecontroleerd worden door de Kansspelcommissie. Ze missen essentiële wettelijke maatregelen, zoals checks op de EPIS-lijst (het systeem dat uitgesloten spelers registreert), strikte leeftijdsverificaties, en belangrijke beschermingsmaatregelen zoals limieten en een bonusverbod. Belgische vergunde aanbieders gebruiken daarnaast geavanceerde AI-systemen om problematisch speelgedrag te detecteren en in te grijpen waar nodig, wat de veiligheid van spelers aanzienlijk vergroot.

“Jongeren hebben steeds gemakkelijker toegang tot illegale goksites, die hen aantrekken met verleidelijke bonussen, maar die tevens de privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens in gevaar brengen. Deze platforms verhogen niet alleen het risico op gokverslaving, maar ondermijnen ook het vertrouwen in een veilige, gereguleerde kansspelmarkt. BAGO pleit daarom voor gerichte bewustwordingscampagnes, een op feiten gebaseerd kansspelbeleid en een strengere aanpak van illegale websites en maatregelen om de financiële stromen naar deze aanbieders af te snijden,” aldus Tom De Clercq.

Ons nieuws

Contact

Wil je graag bijkomende informatie over kansspelen, de private kansspeloperatoren in België en/of BAGO?