EPIS

EPIS

De overheid streeft er vanzelfsprekend naar om kwetsbare spelers te beschermen door hen de toegang tot kansspelen te ontzeggen. Hierbij zijn zowel jongeren als spelers met een problematisch spelpatroon de voornaamste groepen om te vrijwaren van de mogelijke negatieve gevolgen van kansspelen.

Daarom verbieden vergunde operatoren, in naleving van de wetgeving, spelers onder 21 jaar de toegang tot hun online en fysiek spelaanbod. Om dit te controleren zijn alle nieuwe spelers telkens verplicht om zich met ID te identificeren.

Betreffende de groep spelers, ouder dan 21 jaar, die problematisch spelgedrag vertonen, beschikt Belgiƫ sinds 2004 over het Excluded Persons Information System (EPIS). Het is een elektronische databank van de FOD Justitie die alle uitgesloten spelers centraal registreert. Het betreft onder personen die zichzelf hebben laten uitsluiten, als ook personen die op verzoek van een belanghebbende (partner, ouder of kind) door de Kansspelcommissie zijn uitgesloten. Een gerechtelijke beslissing, bijvoorbeeld bij een collectieve schuldenregeling, kan eveneens leiden tot uitsluiting. De EPIS controle vindt niet alleen plaats tijdens de registratie, maar bij elk bezoek (of login).

Tot slot worden ook mensen met specifieke beroepen geweerd uit casino’s en speelautomatenhallen, waaronder magistraten, notarissen, deurwaarders en leden van politiediensten.

Enkele cijfers over EPIS

Op 31 december 2022 telde de EPIS-lijst meer dan 186.567 personen, waarvan ongeveer 81.000 zich vrijwillig of op verzoek van belanghebbenden hadden laten registreren. Daarnaast waren er 40.000 uitsluitingen vanwege de aard van hun beroep (denk aan rechters, politieagenten, enzovoort). De overige uitsluitingen waren het gevolg van een collectieve schuldenregeling (57.276 personen) en een gerechtelijke beslissing (7.462 personen). Hieruit blijkt dat minder dan de helft van de personen op de EPIS-lijst daar is geplaatst vanwege mogelijk problematisch spelgedrag.

Aanvullende informatie is beschikbaar via de folder van de Kansspelcommissie.

Contact

Wil je graag bijkomende informatie over kansspelen, de private kansspeloperatoren in Belgiƫ en/of BAGO?