Inwerkingtreding Wet Van Hecke (1 sept. 2024)

Inwerkingtreding Wet Van Hecke (1 sept. 2024)

    • Persbericht

  • 05/09/2024

Op 1 september 2024 treedt de Wet tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (hierna “Wet Van Hecke” genoemd) in werking, 6 maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Deze persnota geeft u een overzicht van de voornaamste veranderingen ten gevolge van de inwerkingtreding van de Wet Van Hecke. Daarnaast wordt ook dieper ingegaan op de visie van de vergunde kansspelsector m.b.t. deze wetgevende wijzigingen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen vanaf 1 september?

  • Verhoging minimumleeftijd naar 21 jaar: 
    • De toegang tot en deelname aan elke vorm van kansspelen, zoals weddenschappen of speelautomaten, wordt verboden voor personen jonger dan 21 jaar. Dit is van toepassing op zowel fysieke als online kansspelen. Als jongeren onder de 21 toch in staat zijn om te gokken wegens verzuim of nalatigheid vanwege de aanbieder, kan die laatste verplicht worden om de inzet terug te betalen.
  • Verbod op reclame: 
    • Het voeren van reclame voor kansspelen wordt principieel verboden. Toegestane reclame blijft evenwel opgelijst via Koninklijk Besluit. Denk hierbij aan (sport)sponsoring waarvoor een overgangsperiode geldt: vanaf 01/01/2025 wordt alle reclame verboden in stadions, vanaf dit moment wordt sponsoring op shirts toegelaten tot en met 31/12/2027, maar met heel wat inperkingen. Dit geldt dan voor professionele clubs, terwijl sportsponsoring voor amateurclubs in een beperkte vorm nog toegestaan blijft. We vinden het tot slot belangrijk aan te stippen dat de Nationale Loterij, nochtans aanbieder van kansspelen, geen voorwerp is van dit reclameverbod.
  • Cumulverbod:
    • Het verbod om op één fysieke locatie aparte vergunningen en dus types kansspelen aan te bieden wordt uitgebreid naar het online aanbod. Het is tevens verboden om spelers online door te verwijzen of te confronteren met kansspelen die onder een andere vergunning vallen. Een spelersaccount mag ook niet kunnen spelen op verschillende soorten vergunde kansspelen en dient dus opgesplitst te worden.
  • Verbod op ‘gratis’ bonussen en andere voordelen:
    • Concreet betekent dit een verbod op het aanbieden van kosteloze verplaatsingen, maaltijden, dranken of geschenken of zulks te doen onder de marktprijs van vergelijkbare goederen en diensten.

Wat is de visie van de kansspelsector?

Als beroepsvereniging van de vergunde kansspeloperatoren staat BAGO (Belgian Association of Gaming Operators) positief ten aanzien van de verhoging van de algemene leeftijdsgrens voor kansspelen naar 21 jaar. De private kansspelsector is hier immers al langere tijd vragende partij voor om spelers beter te kunnen beschermen. Daarnaast stellen we ons als sector de vraag of jongeren nu effectief beschermd zijn en dus nergens meer kunnen spelen? 

“De sector was al langer vragende partij voor deze hogere leeftijdsgrens en kijkt dus positief naar deze wetswijziging. Wat voor ons nu prioritair is, is om bestaande wetgeving en eventueel nieuwe wetgeving te evalueren op haar effectiviteit. Wat is de impact van maatregelen op de kanalisatiegraad van spelers naar het vergunde, beschermde circuit? Het risico bestaat immers dat jongere spelers alsnog terecht kunnen bij illegale gokaanbieders waar geen enkele vorm van spelersbescherming of controle geldt. Dat moeten we als samenleving kost wat kost vermijden en daartoe dienen we de strijd met de illegale markt aan te scherpen.” – Tom De Clercq – Voorzitter van BAGO

Tegelijk stelt BAGO zich de vraag waarom deze wetgeving niet van toepassing is op krasloten en loterijspelen van de Nationale Loterij. Studies tonen aan dat een aanzienlijk aantal jongeren, zelfs onder de 18 jaar, deelneemt aan loterijspelen (VAD, Factsheet Gokken, 2023). Dit is problematisch omdat het hen blootstelt aan gokken op jonge leeftijd. Bovendien stelt de directeur van het VAD dat loterijspelen fungeren als een instap naar andere gokactiviteiten (Wetsvoorstel Van Hecke, 14/08/2024). Dit benadrukt de noodzaak aan een gelijk speelveld voor alle operatoren, publiek of privaat.

“Het is toch wel frappant dat die leeftijdslimiet niet geldt voor krasloten en loterijspelen van de Nationale Loterij. Net zoals de illegale operatoren kan de Nationale Loterij rustig verder haar producten aanbieden aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Een speler zou overal altijd dezelfde bescherming moeten genieten, waar je ook je kans waagt. Hoog tijd dat de wetgever deze lacune in de wetgeving recht trekt.” – Tom De Clercq – Voorzitter van BAGO

Ons nieuws

Contact

Wil je graag bijkomende informatie over kansspelen, de private kansspeloperatoren in België en/of BAGO?