BAGO verwelkomt positieve evolutie in gokgedrag van jongeren, maar roept op tot strengere controle

BAGO verwelkomt positieve evolutie in gokgedrag van jongeren, maar roept op tot strengere controle

    • Persbericht

  • 19/09/2024

Persbericht – 19/09/2024

BAGO, de Belgische federatie van private kansspeloperatoren, toont zich tevreden met de nieuwste cijfers van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs over het gokgedrag van jongeren. In 2023 rapporteerde 12,4% van de jongeren ooit te hebben gewed op sport, wat een lichte daling betreft ten opzichte van een jaar voordien (12,5%). Voor Casinospelen zien we een gelijkaardige lichte daling tot 5,3% in 2023 dat ooit speelde (5,5% in 2022).

Uit deze cijfers blijkt een duidelijke stabilisatie en zelfs voor sommige spelen een daling van het aantal jongeren onder de 18 jaar dat deelneemt aan kansspelen, ondanks dat de bevraging plaatsvond vóór de invoering van strengere regels rond reclame en de verhoging van de minimumleeftijd. BAGO heeft steeds gepleit voor een verhoging van de minimumleeftijd naar 21 jaar en is een sterk voorstander van maatregelen om jongeren beter te beschermen.

Ondanks het al jaren bestaande verbod op kansspelen voor jongeren onder de 18 jaar – dat sinds 1 september is uitgebreid tot 21 jaar – blijft de deelname van jongeren aan bepaalde kansspelen nog steeds te hoog. Omdat erkende aanbieders strenge leeftijdscontroles hanteren en de laatste jaren sterk hebben geïnvesteerd in spelersbescherming, gokken minderjarigen vooral op illegale websites of via fysieke producten van de Nationale Loterij. Recente cijfers, gepubliceerd in L’Echo, tonen aan dat 60% van de Belgische kansspelmarkt bestaat uit niet-erkende aanbieders. BAGO pleit daarom voor striktere controles om ervoor te zorgen dat jongeren onder de wettelijke minimumleeftijd geen toegang krijgen tot kansspelen. 

BAGO benadrukt dat de Kansspelcommissie hiervoor voldoende slagkrachtig moet zijn om het illegale gokcircuit doeltreffend aan te pakken. In dit circuit kunnen minderjarigen nog steeds gokken, zonder enige vorm van bescherming en is er van een leeftijdslimiet geen sprake. Daarnaast vindt BAGO het onlogisch dat de verhoging van de minimumleeftijd naar 21 jaar niet geldt voor alle producten van de Nationale Loterij en vraagt dus hiervoor een gelijke bescherming voor jongeren. Naast controle en gelijke behandeling, is preventie een essentieel onderdeel om jongeren weg te houden van kansspelen.

“Het is hoog tijd dat de overheid actie onderneemt om minderjarigen beter te beschermen door álle kansspelen gelijk te behandelen en het illegale gokcircuit hard aan te pakken.”
Tom De Clercq, Voorzitter BAGO

Ons nieuws

Contact

Wil je graag bijkomende informatie over kansspelen, de private kansspeloperatoren in België en/of BAGO?