Wat doet BAGO?

Wat doet BAGO?

In dit segment wordt weergegeven welke initiatieven de BAGO leden hebben opgezet in de afgelopen jaren om een veiligere spelomgeving te creëren.

BAGO – Duty of Care

De BAGO ‘Duty of Care‘, oftewel Zorgplicht, betreft een formeel engagement van alle vijf leden om een veilige spelomgeving te creëren door problematisch spelgedrag vroegtijdig te identificeren en te voorkomen. Hierbij zetten de leden voornamelijk in op technologieën om dit te faciliteren. Het Zorgplicht Convenant werd in november 2023 ondertekend door alle leden. 

Wat zijn de fundamenten van de Duty of Care ?

1. AI gestuurde monitorsystemen

De operatoren gebruiken geavanceerde algoritmes en artificiële intelligentie om potentieel risicovol gedrag te herkennen. Speelfrequentie, -duur, intensiteit, stortingen, en andere relevante criteria worden zorgvuldig geanalyseerd om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Elk lid doet hiervoor de nodige investeringen, zonder dat de wet dit voorschrijft.

2. Verantwoorde boodschappen

Operatoren zorgen ervoor dat spelers tijdens hun spelervaring voldoende informatie te zien krijgen over (1) mogelijke risico’s van kansspelen, (2) voorstellen tot vrijwillige stortinglimieten, en (3) ‘reality checks‘ die spelers confronteren met hun speltijd. Alle boodschappen zijn erop gestoeld om het bewustzijn bij spelers te vergroten over het eigen spelgedrag en de mogelijke hulpmiddelen in problematische gevallen.

3. Opleiding van personeel

Het personeel van de operatoren wordt opgeleid en getraind om potentiële problemen te herkennen en passende acties te ondernemen. Door levenslang leren te stimuleren, zorgen de operatoren ervoor dat hun werknemers adequaat kunnen reageren op de behoeften van de spelers, en actief bijdragen aan een veilige spelomgeving.

4. Transparantie

De operatoren delen hun preventiebeleid en de resultaten ervan op een transparante manier met de Kansspelcommissie. Samenwerking is fundamenteel om tot de meest gedragen oplossingen te komen.

Preventiecampagnes

De Kansspelcommissie communiceert regelmatig rond de gevaren van problematisch gokgedrag en heeft al verscheiden preventiecampagnes opgezet met de steun van BAGO.

Zo werd onder de naam ‘Bluf!’ een preventiecampagne opgezet voor jongeren rond de gevaren van poker. De Kansspelcommissie communiceert ook regelmatig rond de gevaren van problematisch spelgedrag op haar Facebook-pagina en stelt op haar website een preventiefolder ter beschikking.

Om de eerste stap naar professionele hulpverlening te vergemakkelijken, heeft de Kansspelcommissie in samenwerking met CAD-Limburg en de vzw Le Pélican de website www.gokhulp.be opgezet. Bezoekers van de website kunnen er in alle anonimiteit informatie vinden over kansspelen en problematisch spelgedrag en over de bestaande hulpverlening. De bezoekers kunnen er ook verschillende zelftests uitvoeren en gebruikmaken van een kosteloos online zelfhulpprogramma.

Het is ook wettelijk bepaald dat elke operator een informatiefolder ter beschikking stelt van zijn klanten en dat de gokhulplijn en de adressen van hulpverleners duidelijk zichtbaar zijn, zowel in fysieke kansspellocaties als online. 

Contact

Wil je graag bijkomende informatie over kansspelen, de private kansspeloperatoren in België en/of BAGO?