De volgende federale regering moet een duurzaam kansspelbeleid voeren

Private operatoren steunen maatregelen die de Belgen verder beschermen tegen illegale kansspelen en problematisch spelgedrag

De Belgische beroepsvereniging van private kansspeloperatoren (BAGO) verwelkomt de uitspraken van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke die maandag verschenen in de pers. BAGO sluit zich aan bij de minister in zijn oproep om in de volgende federale regering verder te gaan in het beschermen van spelers tegen illegaal en problematisch gokken door middel van een legaal en duurzaam kansspelaanbod.

De Vlaamse Minister van Volksgezondheid Wouter Beke verklaarde maandag in de pers dat “de federale regeringsonderhandelingen een prima gelegenheid zijn om verdere stappen te zetten” om de uitdagingen met betrekking tot kansspelen aan te gaan. BAGO deelt het standpunt van de minister en wil bijdragen aan het debat over de bescherming van spelers en de strijd tegen illegaal gokken, aangezien bijna één op de vijf Belgische spelers nu illegale websites bezoekt, zonder enige bescherming en zonder enige controle.

De leden van BAGO willen op duurzame manier hun activiteiten ontwikkelen in België en zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat betekent dat de speler beschermd moet worden tegen de risico’s van verslaving en illegale operatoren. De beroepsvereniging heeft reeds verschillende initiatieven in deze richting genomen en blijft concrete voorstellen doen zodat de Belgen kunnen spelen in een legale, duurzame en gecontroleerde spelomgeving.

Algemene toepassing van het EPIS-systeem

BAGO roept de overheid op om de toepassing van het EPIS-systeem uit te breiden tot alle publieke en private kansspeloperatoren, met inbegrip van weddenschappen en loterijen. Het EPIS-systeem is een essentieel instrument voor de preventie van gokverslaving. Het verhindert kwetsbare groepen om toegang te krijgen tot kansspelen. Mensen die door een preventieve maatregel zijn uitgesloten, mogen niet in de verleiding komen om eender welk kansspel aan te gaan.